Aanpassingen aan uw huis, zoals trapliften, helpen ouderen en gehandicapten om het leven thuis te beheren. Aanpassingen aan uw huis zijn veranderingen die het zowel veiliger als gemakkelijker voor u kunnen maken om zich te verplaatsen en langer zelfstandig te wonen.

Aanpassingen aan uw huis, zoals een traplift of grijpbeugels, kunnen ouderen of gehandicapten helpen om het leven thuis beter te beheren en te voorkomen dat u naar een nieuw huis verhuist of naar een verzorgingstehuis gaat.

Thuisaanpassingen voor ouderen en gehandicapten

Aanpassingen kunnen u bijvoorbeeld helpen om de trap op en af te gaan en gebruik te maken van de badkamer en het toilet, om kamers rolstoeltoegankelijk te maken of om veilig gebruik te kunnen maken van keukenapparatuur.

Er is een breed scala aan huisverbeteringen beschikbaar en deze kunnen groot of klein zijn, afhankelijk van uw behoeften. Sommige aanpassingen aan de woning kunnen duur zijn en vereisen bouwwerkzaamheden, maar het is mogelijk dat u subsidies ontvangt om te helpen met de kosten.

U moet kleine aanpassingen aan uw huis gratis krijgen, omdat uw gemeente in staat moet zijn om de kosten van aanpassingen onder £1,000 te dekken.

Aanpassingen aan uw huis kunnen verbeteringen zijn zoals het toegankelijk maken van uw huis voor rolstoelgebruikers door het verbreden van deuropeningen of het plaatsen van hellingen, of kleine aanpassingen zoals het installeren van een grijpstang om u te helpen bij het uitstappen van het bad.

Aanpassingen die de ouderen en gehandicapten helpen om zich thuis te redden zijn onder andere:

Het plaatsen van een traplift of leuning
Het toevoegen van grijprails aan het bad of bij het bed
Het toevoegen van een badlift
Installeren van een inloopdouche of -bad
Het plaatsen van een natte ruimte
Het installeren van een buitenhelling of opstaprail
Installeren van de verlichting van de bewegingssensor bij uw voordeur
Verlaging van de keukenbladen
Verbreding van de deuropeningen
Wat zijn de voordelen van huisaanpassingen?
Het maken van aanpassingen aan uw huis in plaats van het betalen voor zorg kan op de lange termijn een kosteneffectieve oplossing blijken te zijn. Het kan u ook in staat stellen om in het comfort van uw eigen huis te blijven wonen, zelfs als u op latere leeftijd of met een handicap bent.

Verbeteringen aan uw huis, zoals het verlagen van de keukenbladen, kunnen het een stuk makkelijker maken om maaltijden te bereiden, terwijl het aanbrengen van grijprails u kan helpen om vallen en verwondingen te voorkomen.

Als u in een rolstoel zit, helpt het aanpassen van uw huis door het toevoegen van oprijplaten, het verbreden van deuren en het verlagen of verhogen van tafels om u veilig door het huis te verplaatsen.

Veranderingen in uw huis kunnen zeer gunstig zijn voor de toegankelijkheid en onafhankelijkheid in het dagelijkse leven.

Er zijn veel opties beschikbaar en uw gemeente kan u helpen om uit te zoeken welke aanpassingen voor u het beste werken door middel van een thuisbeoordeling. De beoordeling zal ook bepalen of u zelf moet betalen voor de aanpassingen of dat u hulp kunt krijgen bij de kosten.µ

Hoe krijgt u een thuisbeoordeling van uw gemeente?
Een thuisbeoordeling door de sociale dienst van uw gemeente is gratis en kijkt naar uw huis en adviseert welke veranderingen u kunnen helpen om zo comfortabel en zelfstandig mogelijk te leven.

Om ervoor te zorgen dat eventuele veranderingen aan uw huis zijn afgestemd op uw individuele behoeften, zal een ergotherapeut uw huis bezoeken om de beoordeling te maken, die over het algemeen een uur duurt.

Tijdens het assessment worden u vragen gesteld over uw omstandigheden, hoe u het leven thuis aanpakt en eventuele problemen die u heeft met uw dagelijkse taken.

Het is van vitaal belang dat u volledig eerlijk bent in uw antwoorden, want hoe meer de ergotherapeut weet over u en uw problemen, hoe beter hij/zij in staat zal zijn om te begrijpen welke aanpassingen er gedaan moeten worden.

Om een thuisbeoordeling aan te vragen, kunt u telefonisch contact opnemen met uw gemeente of u kunt het proces online starten.

Het is raadzaam om naast een thuisbeoordeling ook een gratis behoeftebeoordeling aan te vragen bij uw gemeente om te zien of u baat heeft bij extra zorg of hulp aan huis, op welke ondersteuning u recht heeft en hoe de gemeente u kan helpen met de kosten.

U heeft het recht om op elk moment een behoefte-evaluatie aan te vragen en u kunt dit doen vóór uw thuisevaluatie.

Op zoek naar de prijs van een traplift?

Comfortlift heeft het meest uitgebreide aanbod trapliften in België tegen voordelige prijzen. Wij installeren een traplift op maat van uw trap. Vraag naar een Traplift offerte